У світі молодіжних субкультур

Студенти педагогічного відділення спеціальності «Соціальна педагогіка» на навчальних заняттях активно готуються до роботи з сучасною молоддю. Зміст дисциплін професійно орієнтованого циклу постійно оновлюється викладачами відповідно до бурхливих суспільних змін.

29 лютого 2016 року викладачем Т.С. Кетлер-Митницькою організовано проведення відкритого семінару з дисципліни «Вікова та педагогічна психологія» на тему «Виховний потенціал сучасних молодіжних субкультур». Заняття проведене з метою визначення ознак різних неформальних об’єднань, вивчення історії їх виникнення та атрибутів, а головне – аналізу виховного впливу на підростаюче покоління.

Студенти ІІ курсу – майбутні соціальні педагоги – творчо підійшли до поставленої задачі. Вони підготували яскраві виступи з елементами театралізованого дійства. За допомогою одягу, зачіски та відповідних атрибутів кожним студентом створено образ, характерний для представників обраної субкультури. Змістовні комп’ютерні презентації, спеціально підібрані пісні відповідних жанрів, іскрометні відео дозволили усім присутнім заглибитися у світ яппі та рольовиків, емо та готів, байкерів та стиляг, гопників та хіпі. Аналіз виступів підвів присутніх до дискусійного питання: чим є субкультура для сучасної молоді – зухвалим викликом буденності, шляхом творчого самовираження або інфантильною спробою виділитися серед інших? Студенти дійшли висновку про необхідність толерантного ставлення до представників різних субкультур з урахуванням потенційних ризиків негативного впливу кожної з них на особистість молодої людини. Захід пройшов натхненно, «на одному диханні», та надовго запам’ятається учасникам.

Прокрутити вгору