Реалізація плану заходів щодо протидії скоєнню терористичних проявів

Шановні батьки!

Україною шириться небезпечне явище: діти за винагороду від росіян спалюють автівки наших військових, або вчиняють інші протиправні дії. Зазвичай це підлітки, які шукають легкі гроші та стають легкою здобиччю російських спецслужб.
В чатах месседжеру “Telegram” неповнолітнім надходять повідомлення про те, що є нібито високооплачувана робота, даються протиправні завдання, а після їх виконання і фотопідтвердження обіцяється винагорода у 200-2000 доларів.
Такі випадки – не рідкість, і, на жаль, траплялись і у Запоріжжі. Декілька підлітків вже отримали реальне покарання у вигляді позбавлення волі.
За підпал військового авто, особа може бути притягнута до одного з наступних видів кримінальної відповідальності:
– Стаття 114-1. Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань (карається позбавленням волі на строк 5-8 років)
– Стаття 194. Умисне знищення або пошкодження майна (карається штрафом 17-68 тисяч гривень або громадськими роботами на строк 120-240 годин, або виправними роботами на строк до 2-х років, або обмеженням волі на строк до 3-х років, або позбавленням волі на той самий строк).
Ми звертаємося до батьків! На ваших плечах відповідальність за дії дитини. Наслідки її неусвідомлених дій можуть бути непоправними. Кожна втрачена хвилина наближає до трагічної події, яка може назавжди зіпсувати життя.
Стежте за поведінкою ваших дітей! Контролюйте їх перебування у інтернеті і соцмережах. Помічайте найменші зміни у поведінці і настроях. Говоріть з дітьми щиро. Не дайте їм загубити своє майбутнє по вказівці ворога!

Зверніть увагу:
У дітей, які можуть бути безпосередньо залучені до вчинення протиправних дій у їх особистому мессенджері «Телеграм» можуть бути групи з назвами: «StopGrave Запоріжжя», «StopGrave /ОСТАНОВИ МОБИЛИЗАЦИЮ», або ж інші групи, в яких обов’язково присутня назва «StopGrave».
Вказані групи мають спецефічні заставки, для прикладу:

Після вербування дітей до вчинення злочинів їм надходять інструкції з завантаженням застосунку “Timemark”, який під час фотографування відображає геопозицію, що було б підтвердженням виконання домовленостей.

 

 

 

 

 

 

 

 

Крім цього вербування дітей до вчинення злочинів відбувається в проросійських групах ТГ-каналів, як було в Запоріжжі «Типичное Запорожье», «Болотное Запорожье».
Також вербовка підлітків проходить через оголошення в «Інтернеті» про надання роботи: «Одесса работа», «Харьков работа» «Запорожье работа»….із посиланням на анонімний нікнейм в месенджері Телеграм. Можливо також проведення вербовки на сайтах знайомств.

Як що відчули небезпеку, дзвоніть:

Телефон поліції – 102

Телефон довіри Служби безпеки України – 080501482
(email:callcenter@ssu.gov.ua)

Пам’ятка  “Як поводити себе при виявленні підозрілого предмету, при загрозі та під час терористичного акту”

 

Прокрутити вгору