До нових висот знань

Починаючи з 2002 р., за регламентом ЮНЕСКО (UNESCO General Conference) у третій четвер листопада відзначається Міжнародний день філософії.

З 2005 р. цей захід за рішенням 33-ї Генеральної конференції ЮНЕСКО перейменовано на «Всесвітній день філософії». Цей день відзначається більш ніж у 70-ти країнах-членах ЮНЕСКО по всьому світу. В Україні він відзначається з 2006 р., коли вперше 16 листопада у Київському університеті був проведений міжнародний науковий симпозіум присвячений цьому дню. Головна мета – зробити філософію ближчою кожному: академіку, студенту та широкій аудиторії, усім, хто цікавиться такою діяльністю, яка відкриває нові можливості та простори для філософських розмислів, критичного мислення та дискусії. У рамках зазначених заходів у Запорізькому національному університеті 20 листопада відбувся традиційний фестиваль філософії.  Його започаткували і вже втретє провели представники факультету соціології та управління. У цьому році подія пройшла в рамках заходу «Сталий розвиток міста» (“Sustainable City Development”), організованого за підтримки громадської організації «Шведський Інститут» (м. Стокгольм). Участь у ній взяли 11 команд, які були представлені учнями загальноосвітніх закладів та студентами ВНЗ Запорізької області різних рівнів акредитації. Вперше на філософському фестивалі була представлена і Хортицька національна навчально-реабілітаційна академія.

Під час фестивалю його учасники представили свої бренди або тематичні напрями. Команда нашого навчального закладу складалася зі студентів ІІІ курсу напрямку підготовки «Корекційна освіта (за нозологіями)» і, виходячи з теми фестивалю, називалася «Дивовижне – поруч». У якості «візитки» команди, за правилами, могли підготувати есе, вірш, відео або просто фотоекспозицію. Але практично всі команди поєднали всі номінації. У підсумку глядачі побачили по-справжньому оригінальні й цікаві виступи.

Оцінку виступу нашої команди можна побачити на сайті ЗНУ: «Порадували організаторів і виступи гостей з ХННРА команди «Дивовижне – поруч», яка перефразувала відомий вираз Рене Декарта «Сogito ergo sum» – на «Я дивуюсь – значить я живу!». Вони презентували свій дивовижний реабілітаційний навчальний центр, аналогів якому більше немає в Україні, а також – випуск новин «Хортиця – news», в яких дотепно підійшли до вирішення філософських питань сучасності.»

Відзначаючи високий рівень підготовки команди КВНЗ «Хортицька національна навчально-реабілітаційна академія», деканат факультету соціології та управління ЗНУ, а також оргкомітет фестивалю висловили подяку адміністрації Академії за сприяння участі наших студентів у фестивальних заходах.

На завершення, у свою чергу, хотілося б подякувати організаторам фестивалю, які доклали чимало зусиль для того, щоб зробити його проведення справжнім святом філософії і нагадати, що філософія починається з подиву. Тож давайте радіти й дивуватися кожному дню нашого життя!

керівник команди, викладач філософії
кафедри гуманітарної та природничо-наукової підготовки
Леощенко Д.І.

Прокрутити вгору